Ένα Ξύλινο Πάτωμα στο σπίτι παρέχει υπεραξία ,διαχρονικότητα και το κυριότερο ζεστασιά  (πρακτικώς και ψυχολογικώς). Πρακτικώς διότι  το ξύλο είναι καλός αγωγός της θερμότητας  και έτσι όταν πατάτε ξυπόλυτοι δεν νιώθετε να παγώνει το πόδι σας όπως στο μάρμαρο και ψυχολογικώς διότι το Ξύλινο Πάτωμα σας προσφέρει μια ψυχική ζεστασιά και γαλήνη . Το  Παρκέ σαν υλικό  είναι φυσικό προϊόν,μπορείτε να το ταιριάξετε με όποια διακόσμηση επιλέξετε ,είναι φιλικό προς το περιβάλλον και  έχει μεγάλη διάρκεια ζωής εφόσον ο χώρος δεν έχει υγρασίες.

Κατ΄αρχήν  να διευκρινίσουμε ότι για ένα Ξύλινο Πάτωμα που πετσικάρισε λίγο καιρό μετά την τοποθέτησή του δεν ευθύνεται ο Τεχνίτης Πατωμάτων. Υπάρχουν πολλές αιτίες που πετσικάρισε το Ξύλινο Πάτωμα και στην χειρότερη φούσκωσε .Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην έχουν στεγνώσει οι χώροι του σπιτιού που χρησιμοποιήθηκαν τσιμεντοκονίες για πλακάκια ή μάρμαρα με αποτέλεσμα το ξύλο (Παρκέτο) να ρούφηξε την υγρασία (που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι) σαν σφουγγάρι. Άλλη αιτία να τρέχει κάποια σωλήνα νερού κάτω από το Παρκέ  , να στάζει κάποιο ρακόρ από τα κολεκτέρ  του καλοριφέρ , να τρέχει κάποιο σιφόνι μπανιέρας ,να μπήκε νερό από τα αλουμίνια ,να τρίφτηκε και να γυαλίστηκε το παρκέ αμέσως μετά την τοποθέτησή του , να μην έγινε σωστή επεξεργασία των Παρκέτων από το εργοστάσιο  και πολλά άλλα ακόμα.

Εάν τα Ξύλινα Πατώματα είναι πολλών ετών υπάρχει περίπτωση να αρχίσουν να τρίζουν διότι μπορεί να έχουν ξεραθεί και να έχουν φιράνει τα σόκορά τους (αρσενικά θηλυκά) και πατώντας  τα να τρίζουν . Άλλη  αιτία είναι να έχουν τριφτεί πολλές φορές και τα Παρκέτα να έχουν αδυνατίσει και πατώντας τα να έχουν σπάσει τα σόκορά  τους με αποτέλεσμα να τρίζουν. Εάν τα Πατώματα είναι καινούργια και τρίζουν μπορεί να είναι σφάλμα εργοστασίου κατά την επεξεργασία . Μπορεί επίσης να είναι σφάλμα του Τεχνίτη Πατωμάτων (Πατωματζή) . Πιθανά σφάλματα του πατωματζή   είναι να μην έχει τοποθετήση τον τάκο (σφήνα) κάτω από το καδρόνι σωστά  ‘ή η πρόκα που κάρφωσε στο Παρκέτο να πήγε πολύ λοξά (να μην έπιασε δηλαδή στο καδρόνι) με αποτέλεσμα πατώντας το να τρίζει . Επίσης μπορεί να τρίζει και ένα Προγυαλισμένο Πάτωμα εάν πάρει υγρασία και διασταλεί.

Υπάρχουν πελάτες που μας λένε ότι βουλιάζει το Πάτωμα και φοβάμαι μην πέσω στο κενό . Μην φοβάστε γιατί κάτω από το Ξύλινο Πάτωμα υπάρχει μπετό και δεν θα πέσετε ,όμως μπορεί να στραμπουλίξετε το πόδι σας εάν υποχωρήσει το Παρκέτο και το κενό μεταξύ μπετού και Πατώματος είναι μεγάλο. Ένα Ξύλινο Πάτωμα βουλιάζει διότι σάπισε το στήριγμά του που λέγετε Καδρόνι . Συνήθως  σαπίζουν μπροστά στις μπαλκονόπορτες από εισροή υδάτων βροχής ή από το πλύσιμο των  παραθύρων περνώντας τα νερά από τους οδηγούς των αλουμινίων .Επίσης Σαπίζει το Παρκέ μπροστά στην πόρτα επειδή είναι τα μπάνια κοντά και σας έχει τρέξει το πλυντήριο κάνα δυο φορές και μπήκαν τα νερά κάτω από το Παρκέ . Σαπίζει επίσης παράλληλα με τον τοίχο πίσω από την  μπανιέρα  και ξέρετε γιατί ?? Γιατί σάπισε το μολύβι του σιφωνιού της μπανιέρας με αποτέλεσμα όταν κάνετε μπάνιο τα μισά νερά να πηγαίνουν στο σιφώνι και τα άλλα μισά κάτω από το Ξύλινο Πάτωμα εν μέσω τοίχου.

Τα Ξύλινα Πατώματα ή Παρκέ ή Πατώματα όπως τα αποκαλούν οι περισσότεροι επισκευάζονται τοπικά (τοπική επισκευή παρκέ) ή μπορούμε να αντικαταστήσουμε τμήμα αυτών (αντικατάσταση πατωμάτων)μερικώς ή ολικώς .Οι πελάτες μπορεί να μας το ζητήσουν και σαν επιδιόρθωση παρκέ  . Να γνωρίζετε ότι μόνο ένας έμπειρος τεχνίτης πατωμάτων (πατωματζής) μπορεί να κάνει την Επισκευή ή Αντικατάσταση ή Επιδιόρθωση Παρκέ τέλεια ώστε να μην ξεχωρίζει από το άλλο πάτωμα.

Αν βαρεθήκατε το μωσαϊκό το πλακάκι ή το μάρμαρο και θέλετε κάποια αλλαγή στα δάπεδα του σπιτιού σας μπορείτε να βάλετε Ξύλινο Πάτωμα έχοντας πολλές επιλογές .Μπορείτε να βάλετε μασίφ Κολλητό Πάτωμα το οποίο τρίβετε και γυαλίζετε πολλές φορές.Μπορείτε να βάλετε Προγυαλισμένο Πάτωμα το οποίο μπαίνει πλωτό και κάνετε αμέσως χρήση .Τρίβετε και γυαλίζετε έως 3 φορές .Μπορείτε να βάλετε Πάτωμα laminate .Συνήθως χρησιμοποιείτε για γρήγορες και φτηνές ανακαινίσεις ,είναι Πάτωμα φωτογραφία από μίμηση ξύλου σε πολλά χρώματα . Εάν το σπίτι είναι ψηλοτάβανο μπορείτε να βάλετε και Καρφωτό Πάτωμα μασίφ επάνω σε καδρόνι.

Μπορούμε να πούμε απροσεξία??? όχι γιατί ίσως σας χάσουμε από πελάτη.

Μπορούμε να πούμε κακιά στιγμή???   ίσως.

Μπορούμε να πούμε όμως με σιγουριά να μην ανησυχείτε διότι όλα μπορούν να επισκευασθούν ή να αντικατασταθούν.

Στην περίπτωσή σας εάν το κάψιμο  στο Παρκέ  είναι μικρό μπορεί να επισκευασθεί τοπικά και με χαμηλό κόστος  . Εάν το κάψιμο στο Ξύλινο Πάτωμα είναι μεγάλο και σε πολλαπλά σημεία  πάλι επισκευάζετε αλλά μπορεί να χρειαστεί Τρίψιμο Γυάλισμα  Παρκέ όλος ο χώρος. Για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά μπορείτε να  βάλετε μπροστά το προστατευτικό τζακιού  και κάτω μπροστά από το τζάκι να βάλετε το αντιπυρικό χαλάκι. Μην χρησιμοποιείτε ασπρόξυλα (λευκή ξυλεία) για κάψιμο γιατί πετάνε πάρα πολύ .Τα καλύτερα καυσόξυλα είναι τα δρυς η ελιά  και γενικώς τα άγρια ξύλα που τα προμηθεύεστε από τα καταστήματα που πουλάνε καυσόξυλα.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για την Συντήρηση Ξύλινου Πατώματος είναι να το περάσετε με κάποιο υγρό εμπορείου χωρίς  να πετύχετε κάτι  ή να προσπαθήσετε να περάσετε κάποιο βερνίκι πάνω σε φθαρμένο και μαυρισμένο Πάτωμα και να το κάνετε χειρότερο.  Όσοι το έκαναν το γνωρίζουν.  Για να σκέφτεστε όμως την Συντήρηση Παρκέ σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχουν επάνω του Μαυρίλες , Γρατσουνιές ,  Λακκούβες  κ.α. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καλέσετε έναν Τεχνίτη Παρκέ (Πατωματζή) να κάνει τις απαραίτητες εργασίες όπως  Τρίψιμο  Στοκάρισμα  Αστάρωμα Βερνίκωμα Παρκέ δίνοντας ξανά στο Ξύλινο Πάτωμα την ζωντάνια και λαμπερότατα που είχε κάποτε.

Η Συντήρηση Ξύλινων Πατωμάτων δεν κοστίζει ακριβά εάν λάβετε υπόψιν σας ότι το Παρκέ σας πιθανώς να ξανά χρειαστεί  Συντήρηση μετά από  10 χρόνια + εξαιρούμενες τις περιπτώσεις που πάρει υγρασία ή νερά και φουσκώσει και χρειάζεται κάποια Επισκευή.  Προσέξτε τώρα πόσο θα σας κοστίσει το τετραγωνικό μέτρο  μ²  την ημέρα  για ένα Πάτωμα 12 μ²  σε βάθος  10 ετίας 0,0047 sents ανά μ² χ 12 μ²=0,0564 sents την  ημέρα  χ 365 ημέρες = 20,44 € τον χρόνο  χ  10 χρόνια   =  204,40 €   – 20%  έκπτωση από την DESIGN PARKE  =  163,52 €  .Και εάν έχετε δύο δωμάτια 24 μ²  πληρώνετε 163,52€  χ 2  = 327€  – 32% έκπτωση  απο DESIGN PARKE  =250 €   Αρα 0,00288 sents  ανα μ².

Βεβαίως μπορείτε να ενοικιάσετε Μηχανή Πατωμάτων και τα σχετικά εργαλεία για να κάνετε Τρίψιμο Πατώματος  αλλά θα σας κοστίσει λίγο ακριβότερα  απ΄ότι  να καλέσετε έναν Τεχνίτη  Πατωμάτων (Πατωματζή) να το κάνει διότι θα χάσετε δύο ημέρες από τον χρόνο σας ,θα κάνετε το Παρκέ σας όλο λακκούβες,θα σας πουλήσουν πάρα πάνω υλικά ,μπορεί το βερνίκι που θα περάσετε να μη στεγνώσει ποτέ με αποτέλεσμα να κλαίτε για την απόφαση που πήρατε και επί πλέον   αφού έχετε ξοδέψει 200 ευρώ περίπου  για ενοίκια και υλικά θα χρειαστείτε άλλα 200 ευρώ περίπου  να καλέσετε έναν πατωματζή  να σας κάνει Τρίψιμο Παρκέ – Στοκάρισμα Παρκέ – Αστάρωμα Παρκέ – Βερνίκωμα Παρκέ στο δωμάτιο που χαλάσατε ενώ από την αρχή θα το έκανε με κόστος μικρότερο των 200 ευρώ .

Προσοχή !!!!!!     Δεν τα λέμε για να σας φοβίσουμε .Απλά μας έχουν τύχει   παρόμοιες περιπτώσεις  και αισθανόμαστε την ανάγκη να ενημερώσουμε τους μελλοντικούς μας πελάτες    και γενικώς όσους διαβάσουν αυτό το κείμενο.